Gevierde Zuid-Afrikaanse ‘qari’ krijgt Hengelo op de banken

Op dinsdag 22 december vond in het Rabotheater in Hengelo een bijzondere voorstelling plaats. De roemruchte Zuid-Afrikaanse reciteur (of: qari) Abdurrahman Sadien trakteerde op invitatie van Stichting Ebru het Hengelose publiek op een prachtige voordracht in de klassiek Arabische taal van de Koran.

Aan het concert in het Rabotheater aan de Beursstraat gingen maanden van voorbereiding vooraf. Het resultaat was er dan ook naar. Het concertgebouw was met 300 bezoekers tot de nok toe gevuld.

Na een korte ontvangst in de receptie, waar bezoekers konden keuvelen onder het genot van een kop koffie of thee, opende Salih Baran van Stichting Ebru – die de presentatie in handen had – de avond met een kort welkomstwoord. De avond werd vervolgens ingeluid met een opvoering van de leerlingen van Stichting Ebru. Daarna maakte Abdurrahim Sadien – de hoofdattractie van de avond – zijn opwachting met een prachtige Koran-recitatie. Sadien vergaarde wereldwijde bekendheid toen hij eind jaren ‘80 als eerste eindigde in een recitatiewedstrijd in Cairo tussen de beste qari’s ter wereld.

De avond werd verder opgesierd door een bloemlezing van Ahmet Bozkuş, die speciaal uit Turkije was ingevlogen. Bozkuş nam de toehoorders tegen een zoetklinkende achtergrondmuziek mee in een narratieve reis door de geschiedenis. In de vertelling van Bozkuş werd stilgestaan bij de vele kinderen die wereldwijd ten prooi vallen aan zinloos geweld en werd liefde als de remedie voorgesteld. Volgens Bozkuş heeft iedereen – onder welke omstandigheid dan ook – zijn steentje bij te dragen om de wereld te verbeteren.

Bozkuş voerde tenslotte ook het nawoord, waarin hij de sponsoren bedankte met diverse geschenken.