Dag van Verdraagzaamheid

Varkenskoppen nabij het toekomstige azc, een poging tot brandstichting met molotovcocktail  tegen de moskee IVEO Enschede en demonstraties tegen de komst van vluchtelingen. Ben Meijer-Hof, secretaris van de wijkraad Zuid-Oost, is de intolerantie beu. Hij wil een Dag van Verdraagzaamheid die moet leiden tot meer respect voor mensen met een andere overtuiging.

De druppel die bij Meijer-Hof de emmer deed overlopen: de demonstraties tegen de komst van het azc op het Eschmarkerveld. “Dat is mij echt in het verkeerde keelgat geschoten”, zegt hij. “Alle vluchtelingen worden op één hoop gegooid. Ze worden neergezet als zedendelinquenten en dat kan echt niet. Als Twentenaren staan we bekend om het niet accepteren van andere culturen. Hier moet een eind aan komen.”

De Enschedeër wil met de Dag van Verdraagzaamheid een signaal afgeven dat het anders moet. Geen geweld meer, maar op een goede manier met elkaar omgaan. Dat is de boodschap van de manifestatie.

Enkele organisaties waaronder Stichting Ebru gaven gehoord aan het bericht van Ben Meijer-Hof en organiseerden een manifestatie in de Jacobus kerk aan de oude markt in Enschede. De manifestatie was bedoelt om verschillende culturen bijeen te brengen en een beetje gezelligheid te creëren om bruggen te bouwen. Het was niet zozeer bedoelt om te polariseren, maar juist mensen bijeen te brengen.

Helaas werd het programma door ongeveer 20 burgers gesaboteerd met teksten als “Geen Islam” en “Geen AZC”. Het thema was niet alleen een geloof of asielzoekers, maar juist verdragen van anders denkende en tolereren. We leven niet meer in een wereld met monocultuur en dat zouden we ook niet moeten willen. Gelukkig dat de gemeente Enschede zich goed heeft voorbereid en dit sabotage veilig gesteld.

Ondanks alle tegenwerkers zijn wij toch doorgegaan. De komst en toespraak van de Burgemeester Onno van Veldhuizen gaven ons meer het motivatie dat we op de goede pad zitten wat betreft Enschede, “de stad van Verdraagzaamheid”. Ook werd er veel gesteund via de media, zoals RTV-oost, TV Enschede FM en Zaman vandaag. Namens Stichting Ebru bedanken we Ben Meijer-Hof,  Enschede Bekent Kleur, Enschede voor Vrede, Platform voor Asielzoekers en Vluchtelingen, team Bruggen Bouwers, Vluchtelingenwerk, Burgemeester Onno van Veldhuizen en de media voor deze steun en gelegenheid.