Seminar met mediapersoonlijkheid Mümtaz’er Türköne

Schrijvend journalist en universitair docent Mümtaz’er Türköne was zondag 21 februari te gast bij vrijwilligersorganisatie Stichting Ebru. In de Hengelose kunst- en muziekschool sprak de veelgeprezen opiniemaker en rechtswetenschapper tijdens een seminar ‘democratisering en mensenrechten’.

De aan de Fatih Universiteit in Istanbul docerende Türköne nam tijdens zijn lezing onder andere stelling tegen het idee dat sommige vrijheden in de naam van democratisering dienen te worden ingeperkt of opgeschort. Volgens Türköne dienen mensen, waar ook ter wereld, altijd het recht te behouden om hun eigen geloof en ideeën vrijelijk te kunnen uiten.

Türköne, die gedurende de avond geregeld stilstond bij de gedachte dat de huidige tijd “een periode is van vele beproevingen en trieste gebeurtenissen”, zei dat verantwoordelijke burgers te allen tijde “aan de kant van de vrede dienen te staan” en dat oorlogen of militaire conflicten – zowel uit economisch als menselijk oogpunt – altijd tot onnoemelijke verliezen leidt.

Türköne benadrukte tegen het slot van de avond tenslotte dat educatieve activiteiten die louter de wereldvrede ten doel hebben, hoe dan ook dienen door te gaan. Türköne verzekerde de aanwezigen, die hem regelmatig in actualiteitenrubrieken op Turkse tv-zenders zien verschijnen, dat ondanks het feit dat sommige Turkse journalisten tegenwoordig schromen om hun ideeën te uiten, hij zelf nooit zal terugdeinzen zijn mening te verkondigen.