Bibliotheek Enschede Lezing 2

Op woensdag 15 februari vond in de Openbare Bibliotheek Enschede de tweede van vier lezingen plaats in de samen met stichting Ebru georganiseerde reeks “De Hizmet-beweging: het gedachtegoed, de geschiedenis en de toekomst …”. Thema van het tweede college was het leven van Gülen. Obstakels voor vrede liggen Gülen hoofdzakelijk in drie domeinen, te weten: onwetendheid, armoede en verdeeldheid. Besef je dit? Kom dan in actie, aldus de geestelijk leider.

Ook de tweede lezing, werd eveneens als de eerste en de hierop volgende lezingen, gehouden door de heer Alper Alasag. Wederom wist Alasag een boeiend verhaal te vertellen, waarbij de toehoorde dit maal werd meegenomen van het dorp Korucuk in de provincie Erzurum in Turkije, waar Gülen geboren is, tot Pennsylvania in de Verenigde Staten, de huidige woonplaats van Gülen. In het plusminus anderhalf uur durende college werd het levensverhaal van Gülen verteld.

Gülen werd onderwezen in de islam door verschillende moslimgeleerden en spirituele meesters, onder wie Haci Sitki Efendi (Koranrecitatie), Sadi Efendi (Arabisch) en Mohammed Lutfi Efendi (spirituele lessen). Hij begon op zijn vijfde met het bestuderen van de Koran en op zijn veertiende met preken.

Na zijn opleiding begon hij les te geven in Edirne in 1958. Behalve aan onderwijs nam hij in deze periode ook deel aan andere sociale en religieuze projecten. Daarna vertrok hij naar Izmir. Toen hij in Izmir verbleef beperkte hij zich niet tot onderwijs in één plaats maar reisde van stad tot stad om lezingen te geven over allerlei onderwerpen, van Darwinisme tot sociale rechtvaardigheid in Islam. Hij bezocht plaatsen zoals de grote cafés, moskeeën en scholen. Hij benadrukt dat de bindende krachten binnen één volk en tussen verschillende volkeren sterker zijn dan de scheidende krachten. Voor dit te bereiken gaat Fethullah Gülen ook op bezoek bij leidende figuren binnen en buiten Turkije of ontvangt hun bezoek. Zo heeft hij onder andere een ontmoeting met de paus gehad.

Na afloop kon men vragen stellen aan de heer Alasag. Hier werd vooral ingegaan op de huidige situatie van Gülen en misverstanden die over zijn gedachtegoed de ronde doen.

De derde lezing is op woensdag 1 maart. Hierin staat de Hizmet-beweging centraal.